Hazırlayanlar


Etem Mutu

Sedat Umuç

13 Şubat 2010 Cumartesi

ORMAN YANGINLARI


...
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye de de ormanlarımızın geleceğini tehlikeye sokan etkenlerin başında şüphesiz orman yangınları gelmektedir. Ülkemizin Akdeniz kuşağında olması ve insan-orman ilişkileri nedeniyle her zaman orman yangını çıkacaktır. Aslında ormanlar orman yangınlarına yabancı değildir, doğal olarak da yangın ( Yıldırım vb.) çıkmaktadır. Dolayısıyla insanlar olmasa da ormanlarda yangın olacaktır. Ancak insan faktörü bu yangınları çoğaltmaktadır. Fakat insanlığın bütün uğraşı yangın sayısından çok yanan alanların küçültülmesini sağlamaktır. İşte bu durumda yangınları önleme ve zararlarını azaltmak hususunda modern ve profesyonel ormancılık anlayışı devreye girmektedir. Orman yangınlarının önlenmesi için ; koruyucu tedbirler ve önleyici tedbirler alınması ancak buna rağmen orman yangını çıkmış ise yangının süratle söndürülmesi için çalışmaları yapmak gerekmektedir. Orman yangınlarına zamanında müdahale çok önemlidir bu sebeple olası yangınlara karşı Orman Genel Müdürlüğü halkımızın hizmetine ücretsiz olarak Alo 177 nolu telefonu sunmuştur. Bu hatla Türkiye’nin herhangi bir yerinden ve her türlü telefonla ( Telekom ve diğer GSM ) ve ücretsiz olarak orman yangını ihbarı yapılabilmektedir.

Orman Yangını : Serbest yayılma eğiliminde olan ve ormanda yaşama birliği içinde bulunan canlı ve cansız bilumum varlıkları yakarak yok eden ateştir. Yanma olayı ISI , OKSİJEN VE YANICI maddelerinden oluşan üç faktörün bir arada olmasıyla meydana gelir. Yangının sönmesi için de bu üç faktörden birinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yanma olayı olması için; ısının 260-400 C' den, Oksijenin % 15' den fazla olması ve yeteri miktarda yanıcı maddenin bulunması şarttır.

Yangın türleri : Ülkemizde iki çeşit orman yangını vardır. Bunlar örtü ve tepe yangınlarıdır ayrıca üçüncü bir orman yangını türü olan toprak yangını ise ülkemiz için önemli değildir.

- Örtü Yangını : Orman toprağını örten ölü ve diri örtüyü yakan yangındır. (Ot, çayır, funda, fide, fidan, yaprak, yosun. humus, kuru dal, kütük, devrik kesim artıklan v.s.) Meşcere asli ağaçlarına çoğunlukla zarar vermez ancak toprağı örten yanıcı maddelerin yoğun olması halinde zarar verebilir.Bunun içinde yanan sahanın yangın sonrası takip ve kontrol edilmesinde fayda vardır.

- Tepe Yangını : Ağaç ve ağaççıkların tepelerini de yakarak ilerleyen yangındır. Bu yangın türünde istisnalar hariç ormanın örtüsü. ağaçlarının gövdeleri ve tepeleri çeşitli şiddetle yandığından ağaçlar genellikle kuruyarak meşcere canlılığını kaybeder. En tehlikeli yangın türüdür

Yangınının çıkış nedenleri : Eldeki istatistik bilgilerine göre; Yangının çıkmasına neden olan ateşin, ana faktörlerinin yıldırım ve insanların çeşitli faaliyetleri olduğunu göstermektedir. İnsanın çeşitli faaliyetleri arasında tarla çalışmaları (anız yakma, bağ-bahçe temizliği), çöplerin ateşe verilmesi, enerji nakil hattı arızaları, piknik ve çoban ateşi v.s. sayılabilir.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

arık orman yangınları olmasın...

yıldırım dedi ki...

resimler tum vahşeti ortaya koyuyor zaten artık dur diyelim

ahmet dedi ki...

bu siteyi kuran arkadaşalırıma teşekkur ediyorum çok yararlı bi site artık herkes bilinçlensin

Adsız dedi ki...

ormanlarımız yokolmasın doğa zarar gormesin istiyoruz

Adsız dedi ki...

helal kardeşim...çok haklısınız.sizin sayenizde toplum aydınlanacak...

Adsız dedi ki...

sizler ellerinizi hayırlı bir iş için açtıysanız...bu orman yangınlarında başlarına kötü şeyler gelen aileler sizin yanınızda olacaktır...

sinem dedi ki...

süper olmuş helal olsun artık ormanlarımız yanmasın

Adsız dedi ki...

ormanlarımız yanmasın busiteyi herkeze tavsiye ederim

rasim dedi ki...

sizleri sonuna kadar destekliyoruz arkadaşlar...

rasim dedi ki...

çok büyük işleri büyük insanlar başlatır.sizleri zaten biliyoruz.umarım başlattığınız bu büyük iş tüm dünyada büyük yankı uyandırır...

suat umuç dedi ki...

helal olsun 2 abimede sizi çok seviyorum iyiki bu siteyi koydunuz tebrik ediyorummmmm.